Ο Δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ: Όποιος μιλάει για ανάπτυξη πρέπει να απαντά στο ερώτημα «για ποιον και από ποιον»

Ο Δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Στάμέλος παρευρέθηκε και μίλησε στο Συνέριο της ΚΕΔΕ. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στα οικονομικά των Δήμων, καθώς, όπως είπε:

«Όταν μιλάμε για τα οικονομικά στην Τοπική Διοίκηση, στην ουσία μιλάμε για την καρδιά της λειτουργίας των δήμων της χώρας μας. Βεβαίως όταν μιλάμε για ανάπτυξη πρέπει να βάζουμε το ερώτημα, “ανάπτυξη για ποιον και από ποιον”. Γιατί αν αυτό το ερώτημα δεν το βάζουμε θα μιλάμε όλοι για ανάπτυξη αλλά δε θα έχουν τα ίδια αποτελέσματα για όλους. Ανάπτυξη έχουμε αλλά έχουμε και ανάπτυξη της ανεργίας και μείωση μισθών. Εμείς που ενδιαφερόμαστε για τους κατοίκους των πόλεών μας που η πλειοψηφία τους είναι άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι, πρέπει να ενδιαφερόμαστε για το τι ανάπτυξη υπάρχει προς όφελος ποιου».

Υπογράμμισε την ταξικότητα του κρατικού προϋπολογισμού καθώς «την πλειοψηφία των φόρων, των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού την πληρώνουν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και τα μικρομεσαία στρώματα. Αντίθετα η χρηματοδότηση πηγαίνει για την ανάπτυξη δήθεν, χωρίς να πληρώνουν τίποτα με μείωση των φορολογικών συντελεστών για το κεφάλαιο. Υπάρχει και διαγωνισμός στο ποιος θα μειώσει περισσότερο τη φορολόγηση των κερδών. Δεν πρόκειται να βρεθεί θέση έτσι για τους πολύτεκνους, ότι δεν μπορεί να βρεθεί κονδύλι και για τους πολύτεκνους αλλά πολύ περισσότερο δεν μπορούν να γίνουν πολύτεκνοι οι νέοι που είναι άνεργοι,  των 400 ευρώ, αυτοί που δεν μπορούν να ζήσουν τον εαυτό τους».

Στάθηκε στη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης όλα αυτά τα χρόνια, ενώ αναφέρθηκε στην πρόταση της ΝΔ για μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους λέγοντας πως βρίσκεται στην ίδια λογική «της φοροληστείας και στη λογική ότι οι δήμοι πρέπει να μετατραπούν σε φοροεισπράκτορες που πέρα από το κεντρικό κράτος θα καταπιέζουν αυτά τα στρώματα που σήμερα είτε είναι άνεργοι, είτε δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα και τους βρίσκουμε καθημερινά στο δρόμο». Μίλησε για τις υποχρεωτικές ηλεκτρονικές κατασχέσεις για χρέη 500 ευρώ και μάλιστα «λέει πως οι δημοτικοί υπάλληλοι έχουν ευθύνες αν δεν προχωρήσουν παρά την απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων. Εμείς έχουμε πάρει απόφαση ενάντια στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και μας στηρίζουν οι υπάλληλοι σε αυτή την προσπάθεια».

Καταλήγοντας είπε ότι εμείς είμαστε «αντίθετοι με αυτή την πολιτική στην κατεύθυνση που χαράσσει η κυβέρνηση και στην πολιτική που και η ΚΕΔΕ συμφωνεί».