Δημοτική Δανειστική Βιβλιοθήκη

Ωρες λειτουργίας:
Δευτέρα έως και Παρασκευή
8:00πμ–1:00μμ & 5:00μμ–9:00μμ
Διεύθυνση: Υμηττού 57 & Ηρώων Σκοπευτηρίου,
τηλ.: 210 75.15.467
Φαξ: 210 75.17.917

Λίγα λόγια για την συλλογή μας…

Ο χώρος της βιβλιοθήκη είναι μικρός αλλά ευχάριστος και με πλούσιο υλικό. Το υλικό προέρχεται από αγορές και από δωρεές αναγνωστών, φίλων, εκδοτικών οίκων και άλλων φορέων. Η συλλογή της βιβλιοθήκης περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες θεμάτων που ενδιαφέρουν τους πολίτες της τοπικής κοινωνίας και όχι μονό. Από παιδικά μέχρι επιστημονικά βιβλία. Διαθέτουμε βιβλία και περιοδικά που αφορούν την ιστορία της Καισαριανής, την Μικρά Ασία καθώς και την Εθνική Αντίσταση. Ο εμπλουτισμός της συλλογής γίνεται με βάση τις ανάγκες του αναγνωστικού κοινού. Το υλικό ταξινομείται με βάση το δεκαδικό σύστημα ταξινόμησης Dewey, το οποίο εφαρμόζεται σε σχεδόν όλες τι βιβλιοθήκες διεθνώς.

 

Η βιβλιοθήκη βρίσκεται στο στάδιο της αναβάθμισης και προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, προσελκύοντας νέους χρήστες, κυρίως παιδιά, και να κάνει αισθητή την παρουσία της βελτιώνοντας τις υπηρεσίες προς τους αναγνώστες.

Η επεξεργασία του υλικού συνεχίζεται να βελτιώνεται στα καινούργια δεδομένα σύμφωνα με τους βιβλιοθηκονομικούς κανόνες (καταλογογράφηση, ταξινόμηση, θεματική ανάλυση κ.τ.λ.) η καλύτερη εξυπηρέτηση χρηστών, η βελτίωση της εικόνας της βιβλιοθήκης στο Διαδίκτυο με την δημιουργία ιστοσελίδας στο facebook. Σημαντικό είναι ακόμα το ότι έχει ξεκινήσει η καταγραφή των μελών και των νέων προσκτήσεων σε ηλεκτρονική μορφή (αρχείο xls ),στην εξαγωγή των εγγράφων της βάσης της βιβλιοθήκης από σύστημα dos σε αρχείο excel, στον εμπλουτισμό του καταλόγου με νέες εγγραφές καθώς και η δημιουργία email.

Αυτό βοήθησε στο να γίνει γνωστή η θέση, ο σκοπός και το υλικό της βιβλιοθήκης. Βασικό βήμα θα αποτελέσει η δημιουργία της εγκατάστασης και παραμετροποίησης του ολοκληρωμένου συστήματος λογισμικού ανοιχτού κώδικα στη δημιουργία ηλεκτρονικού καταλόγου (OPAC) και την μετάπτωση των δεδομένων σε νέο περιβάλλον, όπου ευελπιστούμε όλο αυτό να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι νέες πηγές πληροφόρησης έγιναν γρήγορα αντιληπτές από το κοινό της βιβλιοθήκης, οι οποίες οδήγησαν στην αύξηση της αναζήτησης /ανάκτησης υλικού και κυρίως σε νέες προκλήσεις και ενδιαφέροντα αλλά και υψηλότερο επίπεδο και παραγωγικότητας εργασίας.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια που η συγκυρία ήταν ιδανική συμμετείχε και ένας ασκούμενος φοιτητής από το ΤΕΙ Αθήνας για την πρακτική του άσκηση, γι΄αυτό και ο θεσμός αυτός είναι σημαντικός και θα πρέπει να συνεχιστεί.

Μοιραστήκαμε ευχάριστες και ξεχωριστές στιγμές και η εμπειρία ήταν μοναδική με τα παιδιά στην πρωτοπόρα ιδέα της συμμετοχής μας στην καλοκαιρινή δραστηριότητα του δήμου μέσα στο πλαίσιο της φιλαναγνωσίας, αλλά και στον ίδιο το χώρο της βιβλιοθήκης ο οποίος διαμορφώνεται όλο και περισσότερο και με την ανάγνωση των παραμυθιών που έγιναν από σημαντικούς και βραβευμένους συγγραφείς οι οποίοι ζωντάνεψαν τα παραμύθια με την αφήγησή τους ταξιδεύοντας έτσι στον κόσμο των παραμυθιών μικρούς και μεγάλους.

Ενημερώνουμε πολύ συχνά την ιστοσελίδα στο facebook και με αφίσες για τις εκδηλώσεις που διοργανώνει η βιβλιοθήκη με διάφορες φωτογραφίες και βιντεάκια, με προτάσεις για ωραία βιβλία που μπορούν να μας κρατήσουν συντροφιά, θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές προσφορές.

Ανεβάζουμε τα καινούργια βιβλία που έρχονται στη βιβλιοθήκη, άρθρα που έχουν σχέση με άλλες βιβλιοθήκες, με λογοτέχνες, βιβλία, εκθέσεις και φεστιβάλ.

Κλείνοντας τη χρονιά του 2015 επισκέφθηκαν τη βιβλιοθήκη 2.345 αναγνώστες, 133  νέα εγγεγραμμένα μέλη και τα βιβλία που δάνεισε ανέρχονται στα  3.567 Αυτό είναι μια μικρή απόδειξη ότι -κόντρα στις δυσκολίες της εποχής, τόσο για το χώρο του βιβλίου και τις βιβλιοθήκες, όσο και για τους αναγνώστες- τα βιβλία δεν έχουν σταματήσει να γοητεύουν.

 

Σίγουρα υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει και οι ανάγκες είναι μεγάλες. Έχουμε την πεποίθηση όμως ότι οι προσφορές των τελευταίων μηνών (όχι μόνο σε βιβλία ) από ιδιώτες, συγγραφείς, εκδότες και οργανισμούς, συμβάλλοντας ο καθένας με τον δικό του τρόπο στο να δημιουργείται διαρκώς προς τους χρήστες ευκαιρίες για πρόσβαση στη γνώση και στον κόσμο του βιβλίου.

Facebook Δημοτικής Βιβλιοθήκης

Κανονισμός δανεισμού υλικού

  • Η βιβλιοθήκη είναι δανειστική, όμως για να μπορεί κάποιος να ωφεληθεί από τις δωρεάν υπηρεσίες της θα πρέπει να γίνει μέλος. Για αυτόν τον λόγο είναι απαραίτητη η προσκόμιση της αστυνομικής ταυτότητας του ενδιαφερομένου και ένας λογαριασμός (ΟΤΕ, ΔΕΗ κτλ.).
  • Όλα τα μέλη μπορούν να δανειστούν μέχρι τρία (3) βιβλία για 15 ημέρες, με δυνατότητα ανανέωσης για άλλες 10.
  • Τα ειδικά μέλη, που είναι καθηγητές/ερευνητές (με αποδεικτικά στοιχεία), μπορούν να δανειστούν μέχρι τέσσερα (4) βιβλία για 15 ημέρες, με δυνατότητα ανανέωσης για άλλες 20.
  • Ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να δανείζεται για τρίτο πρόσωπο (συγγενείς ή φίλους)  με δική του, όμως, προσωπική ευθύνη.
  • Η επιστροφή πρέπει να γίνεται εγκαίρως.
  • Σε περίπτωση καταστροφής ή απώλειας του βιβλίου ο χρήστης οφείλει να αντικαταστήσει το βιβλίο, διαφορετικά θα υποστεί τις νόμιμες κυρώσεις.