Με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση προς τιμήν του παιδαγωγού Κ. Καλαντζή

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Καισαριανής σε συνεργασία με την Αναστασία Καλαντζή –Αζίζι προς τιμήν του μεγάλου παιδαγωγού, πρωτεργάτη της ειδικής αγωγής και αγωνιστή της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, Κώστα Καλαντζή.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος, οι Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, η κόρη του Κ. Καλαντζή, κα. Αναστασία Καλαντζή- Αζίζι, Καθηγητές του Πανεπιστημίου, πλήθος φορέων και κατοίκων της πόλης μας, καθώς και εκπαιδευτικοί από τα σχολεία της πόλης μας και άλλων περιοχών. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Χρηστάκης Ειδικός Πάρεδρος του Π.Ι. ο οποίος υπήρξε συνεργάτης του Κ. Καλαντζή.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος υπογράμμισε ότι: «για την Καισαριανή ο Κώστας Καλαντζής είναι δικός της, κομμάτι της περήφανης και μεγαλειώδους ιστορίας της όταν το μπόι των ανθρώπων έφτασε τον ουρανό, όταν ο άνθρωπος πάλευε να λευτερωθεί μετρώντας νεκρούς αντάμα με τα όνειρα. Κι όταν ακόμα η ζωή τον έστελνε σε πιο απομακρυσμένους τόπους και εκεί κράτησε την ίδια πίστη στα ιδανικά του και την επιστημονική του αλήθεια. Κράτησε λίγη Καισαριανή μέσα του για να γυρίζει συχνά και να ποτίζει την Μνήμη, να παίρνει κουράγιο.

Γι’ αυτό όταν ο δρόμος της κυρίας  Αναστασίας Καλαντζή συναντήθηκε με τον δικό μας δρόμο, αμέσως γεννήθηκε ένας νέος κοινός προορισμός. Να σηκώσουμε για μια ακόμη φορά (περίπου 20 χρονιά μετά την τελευταία παρόμοια εκδήλωση) την στωική εικόνα του Καλαντζή ψηλά πάνω από την συνοικία. Θέλοντας να φωτίσουμε το Τώρα. Με μεγάλη μας χαρά η ανταπόκριση φίλων και συνεργατών της οικογένειας Καλαντζή, επιστημόνων και δασκάλων υπήρξε άμεση και γενναιόδωρη. Σύντομα η εκδήλωση πήρε χαρακτήρα μικρής ημερίδας. Ως δήμος αυτό που μπορούμε να κάνουμε το κάνουμε και θα συνεχίζουμε να το κάνουμε με κάθε αφορμή. Κόντρα στο ξαναγράψιμο της Ιστορίας, Θέλοντας να δείξουμε τον πλούτο που γεννιέται όταν η επιστήμη στρατεύεται με το τραχύ και ζωογόνο λαϊκό συμφέρον. Ήδη χιλιάδες μαθητές έχουν διαβάσει το όνομά του Κώστα Καλαντζή πλάι σ’ αυτό της Ρόζας και της Ξανθίππης μέσα στην αφήγηση του Μουσείου Εαμικής Εθνικής αντίστασης στα 2,5 χρόνια ζωής του, έχουν χαζέψει το βιβλίο του ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ.»

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο κ. Κωνσταντίνος Μαλαφάντης, Καθηγητής και Πρόεδρος της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος, η κα Αθηνά Φραγκούλη μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Λογοπεδικών/ Λογοθεραπευτών και ο κ. Λευτέρης Ρατσιάτος Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής.

Η εκδήλωση διαρθρώθηκε σε τρεις ενότητες. Στην πρώτη ενότητα με τον γενικό τίτλο «το Βιογραφικό» οι ομιλητές ανέδειξαν τα στοιχεία της προσωπικότητας του μεγάλου παιδαγωγού, τις επιρροές που δέχθηκε και τους ανθρώπους που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωσή του.

Ο κ. Κωνσταντίνος Χρηστάκης, στην ομιλία του με τίτλο « Κώστας Καλαντζής: Άνθρωπος των γραμμάτων – οραματιστής δάσκαλος – ειδικός παιδαγωγός – πρωτεργάτης της ειδικής αγωγής στην Ελλάδα» ανέδειξε την πολυσχιδή προσωπικότητα του Κ. Καλαντζή.

Στη συνέχεια η κα Ανατασία Καλαντζή- Αζίζι κόρη του Κ. Καλαντζή και ομότιμη Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας, στην παρέμβασή της στάθηκε στην συμβολή της Ξανθίππης Βακαρέλλη –Καλαντζή, της γυναίκας του Κ. Καλαντζή, στην πορεία και το έργο του ίδιου.

Τον κύκλο έκλεισε ο κ Σωτήρης Τσιώλης, εκπαιδευτικός και υποψήφιος Διδάκτωρ του ΠΤΔΕ στο ΑΠΘ, ο οποίος ανέδειξε την πολιτική διάσταση του Κ. Καλαντζή μέχρι το 1940.

Στο δεύτερο κύκλο με τίτλο «Το Επιστημονικό Έργο», οι ομιλητές στάθηκαν στην επιστημονική προσφορά του Κ. Καλαντζή στην ιστοριογραφία της νεοελληνικής εκπαίδευσης, στην ειδική παιδαγωγική καθώς και στην λογοπεδική επιστήμη.

Ο κ. Γιώργος Γρόλλιος, Καθηγητής Παιδαγωγικής στο ΠΤΔΕ του ΑΠΘ, αναλύοντας στην εισήγησή του τη διδακτορική διατριβή του Κ. Καλαντζή « Η παιδεία εν Ελλάδι 1935-1951» ανέδειξε την ιδιαίτερη αξία της εν λόγω εργασίας του Κ. Καλαντζή στην ιστοριογραφία της ελληνικής εκπαίδευσης, καθώς το χρονικό διάστημα από το 1935 έως το 1951, στο οποίο αναφέρεται η διατριβή, δεν έχει μελετηθεί συνθετικά από άλλη εργασία στον επιστημονικό κλάδο της ιστορίας της ελληνικής εκπαίδευσης.

Η κα. Σάντρα Βαΐτση, Λογοπεδικός και μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Λογοπεδικών/ Λογοθεραπευτών στην παρέμβασή της τόνισε πως ο Κ. Καλαντζής είναι μια προσωπικότητα που σφράγισε την ειδική διαπαιδαγώγηση και συνολικά την πορεία της λογοπεδικής επιστήμης, με τις εργασίες και τα βιβλία που συνέγραψε να αποτελούν ταυτόχρονα σύγχρονα και κλασικά εργαλεία στην επιστημονική κατάρτιση κάθε Λογοπεδικου/ Λογοθεραπευτή.

Ο κ. Σωτήρης Τσιώλης μέσα από την ομιλία του στάθηκε στο γεγονός ότι το έργο του Κ. Καλαντζή στη Θεραπευτική Παιδαγωγική / Ειδική Αγωγή χαρακτηρίζεται από τη μοναδικότητά του και την πρωτοτυπία του, καθώς είναι ο μόνος που κατόρθωσε την συγκεκριμένη ιστορική περίοδο να οριοθετήσει και να συγκροτήσει την Ειδική Αγωγή ως επιστημονικό αντικείμενο, ως θεραπεία της αγωγής και να αναδείξει την κοινωνική διάσταση των σκοπών της εκπαίδευσης των αναπήρων. Ο κ. Τσιώλης μέσω της παρέμβασής του ανέδειξε σημαντικές πλευρές του έργου του Κ. Καλαντζή, όπως το αναλυτικό και διδακτικό πρόγραμμα μέσα από το εννοιολογικό πλαίσιο το οποίο χρησιμοποίησε.

Τέλος, στο τρίτο μέρος της εκδήλωσης με τον τίτλο « Ο Καλαντζής της Καισαριανής» η κα Αγγελική Γκούσκου συνεργάτης του περιοδικού «Θέματα Παιδείας» με την ομιλία της έδειξε το πόσο επίκαιρο παραμένει το έργο του Κ. Καλαντζή στο σήμερα, ακριβώς για τον λόγο ότι ο ίδιος δεν ήταν απλά ένας επιστήμονας κλεισμένος στο ερευνητικό του εργαστήρι, προσπαθώντας να μελετήσει τα φαινόμενα της αποκλίνουσας ανάπτυξης του παιδιού, αλλά ήταν πρώτα και πάνω απ’ όλα  ο αγωνιστής που στάθηκε στο πλευρό του λαού. Αφουγκράστηκε τις αγωνίες του. Έδωσε το «παρών» στις κρίσιμες ώρες της ταξικής πάλης  με τη δράση του  και με την πένα του.

Το τρίτο μέρος και συνολικά την εκδήλωση έκλεισε η αφήγηση ποιημάτων από την συλλογή του ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ.

Ο Δήμαρχος στο τέλος της εκδήλωσης παρέδωσε στην Αναστασία Καλαντζή –Αζίζι, ένα αντίγραφο της αίτησης παραίτησης της μητέρας της Ξανθίππης Βακαράλλη – Καλαντζή, το 1947, ύστερα από δυσμενή μετάθεση της ίδιας σε απομακρυσμένη περιοχή. Το έγγραφο βρέθηκε στο αρχείο του σχολείου και το οποίο για πρώτη φορά βγήκε στη δημοσιότητα.