ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για την απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου. Αμετάκλητη και πέρα από κάθε νομική αμφισβήτηση η κυριότητα της όλης έκτασης του Σκοπευτηρίου στο Ελληνικό Δημόσιο.

Καισαριανή 2 Αυγούστου 2019

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου.

Αμετάκλητη και πέρα από κάθε νομική αμφισβήτηση η κυριότητα της όλης έκτασης του Σκοπευτηρίου στο Ελληνικό Δημόσιο.

Επιστέγασμα των αγώνων του λαού της πόλης για την απόδοση του ιερού χώρου στην ιστορική μνήμη και τις λαϊκές ανάγκες.

 

Στις 30.07.2019 εκδόθηκε και επίσημα η Απόφαση αριθμ. 9/2019 του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, με την οποία λύνεται κάθε νομική αμφισβήτηση σχετικά με την κυριότητα της όλης έκτασης του Σκοπευτηρίου (Πάρκο Ελευθερίας), που πλέον αμετάκλητα και στον ανώτατο βαθμό κατοχυρώνεται ως ιδιοκτησία του Δημοσίου. Με την απόφαση αυτή καταρρίπτονται οριστικά οι διεκδικήσεις της Σκοπευτικής Εταιρίας επί του χώρου και επιβεβαιώνεται η παραχώρηση της χρήσης στο Δήμο Καισαριανής, με την πρόσφατη διάταξη του άρθρου 44 του Ν.4415/2016.

Η δικαστική αυτή εξέλιξη έρχεται ως επιστέγασμα των αγώνων δεκαετιών των κατοίκων της Καισαριανής, που την απαίτησαν και την έκαναν εφικτή. Που επέβαλαν το δίκιο του λαού και την αποφασιστικότητά του να τιμήσει την ιστορία και τους νεκρούς του και να διαμορφώσει στον τόπο του αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Αγώνες που ξεκίνησαν οργανωμένα και δυναμικά με επικεφαλής τον αείμνηστο Δήμαρχο Παναγιώτη Μακρή και συνεχίστηκαν με μπροστάρηδες τις εκάστοτε δημοτικές αρχές της πόλης μας. Που εξασφάλισαν και κατοχύρωσαν στην πράξη τη σταδιακή απομάκρυνση των εγκαταστάσεων της Σκοπευτικής Εταιρίας, την κατασκευή του Μνημείου των εκτελεσμένων στο «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς» και του Μουσείο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης,  τη διαμόρφωση του «Πάρκου Ελευθερίας» και των σχολικών συγκροτημάτων της Καισαριανής.

Δικαιώνει τη συνεπή στάση διεκδίκησης μέσα και έξω από τις αίθουσες των δικαστηρίων, απέναντι στις αξιώσεις της Σκοπευτικής Εταιρείας και απέναντι στις θέσεις πολιτικών δυνάμεων και δημοτικών παρατάξεων που αντιπρότειναν συμβιβασμό μέχρι και χρηματική αποζημίωση της, για να μπορέσει τελικά ο λαός της πόλης μας να απαλλαγεί από την παρουσία της.

Τη στάση αυτή χωρίς ταλαντεύσεις ακολούθησε η δημοτική αρχή της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τα προηγούμενα χρόνια θέτοντας ως προτεραιότητα της την αμετάκλητη απόδοση όλου του ιστορικού χώρου και συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της τροπολογίας για την απόδοση του «Πάρκου Ελευθερίας» στο Δήμο Καισαριανής. Μετά την ψήφισή της τον Σεπτέμβρη του 2016 από την Κυβέρνηση, προχώρησε με αποφασιστικότητα στην οριστική εκδίωξη της Σκοπευτικής Εταιρείας και από τις τελευταίες εγκαταστάσεις που δέσμευε στο χώρο.

Πλέον, ανοίγεται ο δρόμος και για την οριστική, χωρίς χρονικούς περιορισμούς, κατοχύρωση ως ιδιοκτησία του Δήμου Καισαριανής.

Ταυτόχρονα, στην κατεύθυνση της παραπέρα αναβάθμισης και ανάδειξης του χώρου του Πάρκου του Σκοπευτηρίου ήδη προχωρά η σύνταξη της μελέτης για τη συνολικότερη ανάπλασή του για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων της Καισαριανής σε άθληση, αναψυχή και πολιτισμό.

Η υπεράσπιση του χαρακτήρα και του περιεχομένου του ιστορικού χώρου του Σκοπευτηρίου ήταν και θα παραμείνει στα χέρια του λαού της πόλης και το επόμενο διάστημα.