Διαδικασίες Ληξιαρχείου

Διαδικασία Έκδοσης Άδειας Γάμου

ΔΗΜΟΣ  ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
ΤΗΛ. :  2132010745
Η  άδεια πολιτικού γάμου για κάθε ενδιαφερόμενο εκδίδεται από τον Δήμο τελευταίας  κατοικίας του.

Η  αίτηση και  τα  δικαιολογητικά  για  την  έκδοση  πολιτικού  γάμου  κατατίθενται   ξεχωριστά για τον καθένα από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο ή από άλλο πρόσωπο που θα έχει εξουσιοδότηση από τον ενδιαφερόμενο  θεωρημένη από την αστυνομία.

Τα δικαιολογητικά σύμφωνα με το νόμο 1250/82 είναι τα εξής :

1)  Αίτηση ( ο Δήμος χορηγεί το έντυπο )

2) Ληξιαρχική πράξη γεννήσεως από το Ληξιαρχείο του τόπου γέννησης
    ( εάν δεν υπάρχει ληξιαρχική πράξη γεννήσεως ,  χρειάζεται  πιστοποιητικό  γεννήσεως  και βεβαίωση ότι δεν υπάρχει ληξιαρχική πράξη γεννήσεως )

3) Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86  ότι :
α) είμαι κάτοικος Δήμου Καισαριανής
β) τελώ πρώτο,  δεύτερο κ.λ.π. γάμο
γ) δεν συντρέχει κανένα από τα κωλύματα των άρθρων 1354, 1356, 1357, 1359 ,1360, του Α. Κ.

4)  Αγγελία γάμου δημοσιευμένη σε μία ημερήσια αθηναϊκή εφημερίδα

5)  Αποδεικτικό κατοικίας ( λογαριασμός Δ.Ε.Η.  Ο.Τ.Ε. μισθωτήριο κατοικίας , φορολογική δήλωση  κ. λ. π. )

6) Ταυτότητα ( φωτοτυπία ) και των δύο ενδιαφερομένων

7) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και των δύο ενδιαφερομένων

8) Παράβολο 15 ευρώ ηλεκτρονικά ή από την εφορία

9) Για  τους  ΔΙΑΖΕΥΓΜΕΝΟΥΣ  θρησκευτικού γάμου  διαζευκτήριο  με  την  ένδειξη   ΔΙΑ  ΓΑΜΟΝ   και ληξιαρχική  πράξη γάμου όπου θα αναφέρεται ή λύση του  ,    όταν  πρόκειται για πολιτικό  γάμο  ληξιαρχική πράξη  γάμου όπου  θα  αναφέρεται η λύση  του  γάμου, και απόφαση του δικαστηρίου ,  όταν πρόκειται για χηρεία ληξιαρχική πράξη θανάτου.

10) Για τους ανήλικους κάτω τον 18 ετών απαιτείται δικαστική απόφαση

Οι Κύπριοι συν πιστοποιητικό ελευθερίας .

Η άδεια γάμου εκδίδεται σε 8 ημερολογιακές μέρες

Προσοχή:

Τα ονόματα στην Εφημερίδα θα είναι με ελληνικά γράμματα. Για την κατάθεση της αίτησης και την παραλαβή της άδειας, πρέπει να προσέρχεται ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος, έχοντας και την ταυτότητά του. Κατά την τελετή του γάμου κάθε μελλόνυμφος πρέπει να συνοδεύεται από ένα μάρτυρα ενήλικο με την ταυτότητά του.
Σύμφωνα με τον καινούργιο Νόμο περί ισότητας, οι μελλόνυμφοι είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν πριν από το γάμο το επώνυμο των τέκνων που θα γεννηθούν.Αυτό μπορεί να είναι ή του συζύγου ή της συζύγου ή και των δύο, όχι όμως πάνω από δύο επώνυμα.

 

 

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ
ΓΙΑ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τα δικαιολογητικά σύμφωνα με το νόμο 1250/82 είναι τα εξής  :

1) Αίτηση ( ο Δήμος χορηγεί το έντυπο )

2) Άδεια παραμονής σε ισχύ , διαβατήριο ( φωτοτυπία των κρίσιμων σελίδων )

3) Βεβαίωση από το  προξενείο τους στην Ελλάδα  ότι δεν υπάρχει κώλυμα γάμου , μεταφρασμένη στα Ελληνικά ,  και επικυρωμένη από το υπουργείο εξωτερικών
( Αρίωνος 10 Μοναστηράκι )

4) Πιστοποιητικό γέννησης τελευταίου εξαμήνου, μεταφρασμένο στην  Ελληνική γλώσσα και επικυρωμένο , από το υπουργείο εξωτερικών ( Αρίωνος 10 Μοναστηράκι )

5) Διαζευκτήριο   ή  ληξιαρχική πράξη θανάτου σε περίπτωση χηρείας ,  μεταφρασμένο στην  Ελληνική γλώσσα και επικυρωμένο στο υπουργείο εξωτερικών ( Αρίωνος 10 Μοναστηράκι )

Για όσα κράτη έχουν υπογράψει τη σύμβαση  της Χάγης τα δικαιολογητικά   3, 4 , 5  θα φέρουν την ειδική σφραγίδα της Χάγης ( APOSTILLE  ) .
Για όσα κράτη δεν έχουν υπογράψει τη σύμβαση της Χάγης , τα δικαιολογητικά  3 ,4 , 5 θα έχουν επικύρωση από την Ελληνική Πρεσβεία στην χώρα τους .Εάν δεν υπάρχει ή παραπάνω επικύρωση θα σφραγίζονται από την πρεσβεία τους στην Ελλάδα και θα επικυρώνονται από το υπουργείο εξωτερικών ( Αρίωνος 10 Μοναστηράκι ).

6 ) Αγγελία γάμου δημοσιευμένη σε μία ημερήσια αθηναϊκή εφημερίδα τα στοιχεία του αλλοδαπού να δημοσιεύονται με Ελληνικούς χαρακτήρες

7 ) Αποδεικτικό κατοικίας ( λογαριασμός Δ.Ε.Η.  Ο.Τ.Ε. μισθωτήριο κατοικίας φορολογική  δήλωση  κ. λ. π. )

8 )  Παράβολο 15 ευρώ από την εφορία.

Οι Κύπριοι συν πιστοποιητικό ελευθερίας

Ειδικά για Σύριους  στο πιστοποιητικό αγαμίας που θα προσκομίσει ο ενδιαφερόμενος από το προξενείο της Συρίας στην Ελλάδα θα πρέπει εκτός του περί μη κωλύματος για γάμο να αναγράφει στο ίδιο έγγραφο , ότι υπάρχει η ειδική έγκριση ( σύμφωνη γνώμη ) του υπουργείου εσωτερικών της Συρίας και η ειδική έγκριση της Συριακής πρεσβείας.

Η άδεια γάμου εκδίδεται σε 8 ημερολογιακές μέρες

Διαδικασία Δήλωσης Γάμου

Αρμόδια Υπηρεσία:

Ο ληξίαρχος του τόπου τέλεσης του γάμου.

Δικαιολογητικά:

Για το θρησκευτικό γάμο, βεβαίωση της εκκλησίας θεωρημένη από τη Μητρόπολη. Για τον πολιτικό, βεβαίωση του δημάρχου ή του προέδρου της κοινότητας.
Διαδικασία:

Εμφάνιση των συζύγων στο ληξίαρχο. Κάθε άλλος μπορεί να δηλώσει το γάμο με ειδικό συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο.

Προθεσμία:

Μέσα σε διάστημα σαράντα (40) ημερών από την ημερομηνία τέλεσης του γάμου.

Διαδικασία Δήλωσης Βάπτισης

Η βάπτιση δηλώνεται στο ληξιαρχείο του τόπου γέννησης ή στο ληξιαρχείο του τόπου που πραγματοποιήθηκε η βάπτιση. Στην περίπτωση που η δήλωση έγινε στο τόπο τέλεσης της βάπτισης, τότε ο ληξίαρχος αφού συντάξει την σχετική έκθεση βάπτισης, διαβιβάζει μέσα σε διάστημα δέκα (10) ημερών αντίγραφο της έκθεσης στο ληξιαρχείο του τόπου γέννησης. Σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα έως ενενήντα (90) ημερών για να τακτοποιηθεί στο δημοτολόγιο, ενώ απαιτείται η παρουσία και των δύο γονέων με τις ταυτότητες τους ή υπεύθυνη δήλωση θεωρημένη από ΚΕΠ ότι το τέκνο τους έλαβε το συγκεκριμένο όνομα.

Δικαιολογητικά:

Βεβαίωση του ιερέα ή όποιου συνέπραξε στην ιεροτελεστία του μυστηρίου της βάπτισης.

Δήλωση Θανάτου

Αρμόδια Υπηρεσία :

Ο ληξίαρχος του τόπου θανάτου ή του τόπου ταφής.

Δικαιολογητικά:

  • Βεβαίωση γιατρού ή νοσοκομείου με όλα τα στοιχεία του νεκρού ή από Γηροκομείο με σφραγίδα του ιδρύματος και θεωρημένη υπογραφή του γιατρού από ΚΕΠ.

Η βεβαίωση πρέπει να περιέχει:

  • Ονοματεπώνυμο του νεκρού, καθώς και η ιθαγένεια, ο τόπος και η ημερομηνία γέννησης, η διεύθυνση κατοικίας, επάγγελμα, το ταμείο ασφάλισης, το ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, η οικογενειακή κατάσταση του εκλιπόντος.
  • Ημερομηνία θανάτου.
  • Τόπο θανάτου.
  • Ονοματεπώνυμο του γιατρού που εξέδωσε τη βεβαίωση.
  • Αιτία θανάτου. Αν δεν υπάρχει γιατρός, αρκεί γραπτή πιστοποίηση της οικείας αστυνομικής αρχής.
  • Τόπος και ώρα ταφής.

Διαδικασία:

Υπόχρεοι για τη δήλωση του θανάτου είναι:

  • Οι πλησιέστεροι συγγενείς.
  • Ακόμη, τη δήλωση είναι δυνατό να κάνει και το γραφείο κηδειών που ανέλαβε την τέλεση της κηδείας.

Αν ο θάνατος συμβεί σε νοσοκομείο, μαιευτήριο, κλινική, φυλακή ή σε άλλο ίδρυμα ή κατάστημα, υποχρέωση για δήλωση έχει και ο διευθυντής (με έγγραφη δήλωση).

Αν ο θάνατος συμβεί κατά τη διάρκεια ταξιδιού με σιδηρόδρομο, αυτοκίνητο ή αεροσκάφος, η δήλωση γίνεται στο ληξίαρχο του τόπου αποβίβασης.

Αν ο θάνατος συμβεί κατά τη διάρκεια ταξιδιού με πλοίο, η δήλωση γίνεται στον πλοίαρχο. Μετά τη δήλωση, ο πλοίαρχος χορηγεί πιστοποιητικό για τη σύνταξη ληξιαρχικής πράξης θανάτου.

Προθεσμία:

Μέσα σε διάστημα σαράντα οκτώ (48) ωρών από τη στιγμή του θανάτου. Αν η δήλωση γίνει μετά τις 48 ώρες και ως την 30ή ημέρα από τη στιγμή του θανάτου, χρειάζεται παραγγελία του εισαγγελέα, μόνο αν ο νεκρός έχει ταφεί. Αν γίνει μετά την 30ή ημέρα, χρειάζεται δικαστική απόφαση μονομελούς πρωτοδικείου.

Δήλωση Γέννησης

Αρμόδια Υπηρεσία :

Ο Ληξίαρχος του τόπου γέννησης. Κάθε δήμος ή κοινότητα αποτελεί ξεχωριστή ληξιαρχική περιφέρεια. Αν ο τοκετός γίνει κατά τη διάρκεια ταξιδιού με σιδηρόδρομο, αυτοκίνητο ή αεροπλάνο, αρμόδιος είναι ο ληξίαρχος του τόπου αποβίβασης. Aν ο τοκετός γίνει κατά τη διάρκεια ταξιδιού με πλοίο, δήλωση γίνεται στον πλοίαρχο. Μετά την δήλωση ο πλοίαρχος χορηγεί πιστοποιητικό για την σύνταξη ληξιαρχικής πράξης γέννησης. Καθήκοντα ληξίαρχου για τους Έλληνες στο εξωτερικό ασκεί ο προϊστάμενος της ελληνικής προξενικής αρχής.

Δικαιολογητικά :

Πιστοποιητικό γιατρού ή μαίας (με φωτοτυπία του διπλώματός της). Όποιος δηλώνει το γεγονός πρέπει απαραίτητα να έχει μαζί του και την αστυνομική του ταυτότητα. Προκειμένου περί αλλοδαπών: άδεια παραμονής και διαβατήριο. Επίσης, αντίγραφο της ληξιαρχικής πράξης γάμου καθώς και αποδεικτικό κατοικίας.

Διαδικασία:

Υπόχρεοι να δηλώσουν τη γέννηση είναι:

  • Ο πατέρας του παιδιού.
  • Ο γιατρός.
  • Η μαία ή ο μαιευτής.
  • Κάθε πρόσωπο που βρισκόταν στον τοκετό.Η δήλωση είναι δυνατό να γίνει και από τη μητέρα του παιδιού ή από τον αντιπρόσωπό της με ειδική εντολή (συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο). Αν ο τοκετός γίνει σε νοσοκομείο, κλινική, φυλακή ή άλλο ίδρυμα, υπόχρεος για δήλωση είναι και ο διευθυντής του ιδρύματος.

Προθεσμία:

Μέσα σε διάστημα δέκα (10) ημερών από τον τοκετό.
Αντίγραφο και διόρθωση στοιχείων ληξιαρχικής πράξης γέννησης

Διαδικασία Ονοματοδοσίας

Αρμόδια Υπηρεσία :

Ο ληξίαρχος του τόπου καταχώρισης της γέννησης ή του τόπου κατοικίας των γονέων.

Διαδικασία:

Οι γονείς που ασκούν τη γονική μέριμνα εμφανίζονται και οι δύο μαζί στο ληξίαρχο (ή ο ένας, με εξουσιοδότηση όμως του άλλου, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής) και δηλώνουν προφορικά το όνομα του παιδιού, προσκομίζοντας τη ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού και αποδεικτικό κατοικίας. Τρίτο πρόσωπο είναι δυνατό να δηλώσει το όνομα με ειδικό συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο υπογραμμένο και από τους δύο γονείς, που απαραίτητα πρέπει να αναφέρει το όνομα του παιδιού.

Διαδικασία Δήλωσης Επώνυμου

Γενικά:

Με τις καινούργιες διατάξεις στο Οικογενειακό Δίκαιο, οι γονείς υποχρεώνονται να έχουν προσδιορίσει με κοινή αμετάκλητη δήλωσή τους το επώνυμο των παιδιών τους (που μπορεί να είναι είτε του ενός των συζύγων είτε συνδυασμός των επωνύμων, που σε καμιά περίπτωση, δεν είναι δυνατό να περιλαμβάνει περισσότερα από δύο επώνυμα). Παράλειψη προσδιορισμού του επωνύμου έχει ως συνέπεια τα παιδιά να παίρνουν το επώνυμο του πατέρα τους.

Νομοθεσία:

Αστικός Κώδικας, άρθρο 1505.

Αρμόδια Υπηρεσία :

Η δήλωση γίνεται πριν το γάμο είτε σε συμβολαιογράφο είτε στο λειτουργό (λ.χ. ιερέα) που θα τελέσει το γάμο, ο οποίος και οφείλει να ζητήσει σχετική δήλωση.

Διαδικασία Δήλωσης Επώνυμου

Γενικά:

Με τις καινούργιες διατάξεις στο Οικογενειακό Δίκαιο, οι γονείς υποχρεώνονται να έχουν προσδιορίσει με κοινή αμετάκλητη δήλωσή τους το επώνυμο των παιδιών τους (που μπορεί να είναι είτε του ενός των συζύγων είτε συνδυασμός των επωνύμων, που σε καμιά περίπτωση, δεν είναι δυνατό να περιλαμβάνει περισσότερα από δύο επώνυμα). Παράλειψη προσδιορισμού του επωνύμου έχει ως συνέπεια τα παιδιά να παίρνουν το επώνυμο του πατέρα τους.

Νομοθεσία:

Αστικός Κώδικας, άρθρο 1505.

Αρμόδια Υπηρεσία :

Η δήλωση γίνεται πριν το γάμο είτε σε συμβολαιογράφο είτε στο λειτουργό (λ.χ. ιερέα) που θα τελέσει το γάμο, ο οποίος και οφείλει να ζητήσει σχετική δήλωση.

Διαδικασία Δήλωσης Συμφώνου Συμβίωσης

Αρμόδια Υπηρεσία :

Ο ληξίαρχος.

Διαδικασία:

Για τη δήλωση του συμφώνου χρειάζεται ο ενδιαφερόμενος να προσκομίσει την αστυνομική του ταυτότητα, αποδεικτικό κατοικίας καθώς και το σύμφωνο συμβίωσης από το συμβολαιογράφο.

Διαδικασία Έκδοσης Πιστοποιητικού Γέννησης

Δικαιολογητικά:

Αίτηση του ενδιαφερόμενου

Απαραίτητη Προυπόθεση:

Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στα Δημοτολόγια του Δήμου

Εγγραφή στα Μητρώα Αρρένων

Αρμόδια Υπηρεσία :

Ο δήμος ή η κοινότητα στο δημοτολόγιο του οποίου είναι γραμμένος ο ανήλικος ή οφείλει να είναι γραμμένος κατά τις διατάξεις περί κτήσεως δημοτικότητας.
Αν πρόκειται για ενήλικο ο δήμος ή η κοινότητα της προτιμήσεώς του.

Δικαιολογητικά (αφορούν το ΑΔΗΛΩΤΟ):

  • Αίτηση του ενδιαφερομένου.
  • Ληξιαρχική πράξη γέννησης ή (σε περίπτωση που δεν υπάρχει) κάθε επίσημο στοιχείο (λ.χ. βεβαίωση εφημερίου) για τον καθορισμό ηλικίας του.
  • Υπεύθυνη δήλωση περί μη εγγραφής στο μητρώο άλλου δήμου ή άλλης κοινότητας.
  • Ληξιαρχική πράξη γάμου των γονέων.
    Πράξη καθορισμού ηλικίας που συντάσσεται είτε από τις μονάδες κατατάξεως
  • των Ενόπλων Δυνάμεων, είτε από την αρμόδια Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, είτε από τον αρμόδιο Έλληνα Πρόξενο.

Διαδικασία:

Η εγγραφή στα μητρώα αρρένων των νεογέννητων γίνεται χωρίς αίτηση των γονέων τους, με τη μέριμνα της πολιτείας. Αν για οποιοδήποτε λόγο δε συμπεριληφθεί κάποιος στους καταλόγους των δήμων και κοινοτήτων που συντάσσονται κάθε χρόνο, τότε εγγράφεται με απόφαση του νομάρχη, ύστερα από την υποβολή των πιο πάνω δικαιολογητικών.

Διαδικασία Διόρθωσης Ληξιαρχικών Πράξεων

Για διόρθωση στοιχείων ληξιαρχικής πράξης απαιτείται τελεσίδικη απόφαση μονομελούς Πρωτοδικείου (κατά κανόνα). Γίνεται και διόρθωση στοιχείων ληξιαρχικής πράξης με παραγγελία του εισαγγελέα πρωτοδικών, όταν υπάρχουν σφάλματα προφανώς από παραδρομή και δεν αφορούν τον τόπο, την ημέρα, το μήνα και το έτος τέλεσης του γεγονότος. Για λάθη ορθογραφικά ή φθογγολογικά η διόρθωση γίνεται από τον αρμόδιο ληξίαρχο.

Αρμόδια Υπηρεσία:

  • Ληξιαρχείο.
  • Μονομελές πρωτοδικείο ή εισαγγελία πρωτοδικών (ή ειρηνοδίκης, όπου δεν εδρεύει εισαγγελέας) του τόπου στον οποίο υπάγεται ο ληξίαρχος.

Δικαιολογητικά:

  • Αντίγραφο της λανθασμένης ληξιαρχικής πράξης.
  • Έγγραφα με τα ορθά στοιχεία.
  • Πιστοποιητικό τελεσιδικίας της απόφασης του μονομελούς πρωτοδικείου.

Στην περίπτωση της διόρθωσης από τον Εισαγγελέα (ή ειρηνοδίκη):

  • Αντίγραφο της λανθασμένης ληξιαρχικής πράξης.
  • Έγγραφα ή στοιχεία που αποδεικνύουν τα ορθά στοιχεία.

Διαδικασία:

  • Υποβολή αίτησης στο μονομελές πρωτοδικείο.
  • Έκδοση απόφασης.

Διαδικασία Έκδοσης Αντιγράφων Ληξιαρχικών Πράξεων

Αρμόδια Υπηρεσία:

Ο Ληξίαρχος.

Δικαιολογητικά:

Δεν απαιτούνται δικαιολογητικά. Αρκεί με την αστυνομική ταυτότητα, όποιος κάνει την αίτηση (για διευκόλυνσή του) να γνωρίζει πότε έγινε το ληξιαρχικό γεγονός. Διαφορετικά, υπάρχουν και σχετικά ευρετήρια.

Διαδικασία:

Υποβάλλεται αίτηση. Δικαίωμα αίτησης έχει οποιοσδήποτε έχει έννομο συμφέρον.

Το αντίγραφο χορηγείται την ίδια ημέρα.