Μέριμνα & Προστασία Ζώων

 

Σύμβαση για την κάλυψη κτηνιατρικών υπηρεσιών σε αδέσποτα ζώα του Δήμου Καισαριανής

Ενημερώνουμε τους κατοίκους της Καισαριανής ότι από 12/4/2019, όπως έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο, έχει υπογραφεί συμφωνητικό για την κάλυψη κτηνιατρικών υπηρεσιών σε αδέσποτα ζώα του δήμου Καισαριανής μεταξύ του Δήμου και της Ελληνικής Φιλοζωικής Εταιρείας.

Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες που περιλαμβάνονται είναι όλες όσες ορίζονται από το νόμο 3170/2003, 4039/2012 & 4035/2014.

Ενδεικτικά, στη σύμβαση περιλαμβάνονται: η περισυλλογή-μεταφορά και επανένταξη των αδέσποτων ζώων καθώς κι η περίθαλψή τους, η ειδική σήμανση, οι στειρώσεις, η αποπαρασίτωση κ.ά.

Οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να απευθύνονται στο Δήμο Καισαριανής στο τηλέφωνο 210 7292626.

Πάρκο σκύλων στο Δήμο Καισαριανής

Ένα νέο πάρκο αναψυχής για τους τετράποδους φίλους μας διαμορφώθηκε μέσα στο πάρκο του Σκοπευτηρίου. Σκοπός της δημιουργίας του είναι η διασφάλιση ενός ασφαλούς χώρου για την καθημερινή βόλτα των ζώων συντροφιάς, σε μια εποχή όπου όλο και περισσότεροι δημότες μας είναι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς.

Το πάρκο είναι σε ειδικά περιφραγμένο και ασφαλή χώρο με χώμα, έκτασης 4 στρεμμάτων. Επίσης, ο χώρος έχει διαχωριστεί σε δύο μέρη, ένα για μεγαλόσωμα κι ένα για μικρόσωμα σκυλιά. Φωτίζεται με σύγχρονα φωτιστικά σώματα LED, ενώ στο χώρο έχουν τοποθετηθεί παγκάκια, καλαθάκια, καθώς και βρύση.

Ταυτόχρονα, διαμορφώθηκε και καθαρίστηκε ο ευρύτερος χώρος του πάρκου, αποκαταστάθηκε το δίκτυο υπόγειου φωτισμού και τοποθετήθηκαν καινούρια φωτιστικά σώματα.

Το επόμενο διάστημα θα τοποθετηθούν ξύλινες κατασκευές και παιχνίδια για την σωστή άσκηση των κατοικίδιων.

Η είσοδος στο πάρκο είναι ελεύθερη για όλους τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς.

Ως Δήμος ευελπιστούμε ότι η δημιουργία του θα συμβάλλει σημαντικά στην βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών, καθώς οι ιδιοκτήτες των ζώων συντροφιάς θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν πλέον τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο για την βόλτα με το κατοικίδιό τους.

Ο σεβασμός και η προστασία του περιβάλλοντος προϋποθέτει από πλευράς μας το σεβασμό και την προστασία και των άλλων έμβιων όντων. Γι’ αυτό το λόγο η μέριμνα και προστασία των ζώων αποτελεί στοιχείο του ανθρώπινου πολιτισμού και δείγμα προόδου της ανθρωπότητας.

Η βάρβαρη συμπεριφορά σε βάρος τους δεν μπορεί να αποτελεί σήμερα σε καμία περίπτωση μια αποδεκτή συμπεριφορά. Επαφίεται στη δική μας θέληση το κατά πόσο θα περιορίσουμε έως  εξαλείψουμε φαινόμενα κακοποίησης και εγκατάλειψης ζώων, αλλά και στο κατά πόσο οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς θα ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους τετράποδους φίλους τους.

Η ευαισθητοποίηση πάνω στο συγκεκριμένο θέμα μπορεί να περιορίσει φαινόμενα εγκατάλειψης  ζώων από τους ιδιοκτήτες τους επειδή δεν μπορούν πλέον να τα έχουν λόγω πληθώρας λόγων όπως: η οικονομική δυσχέρεια, η δυσκολία προγραμματισμού της ζωής των ιδιοκτητών που απορρέει από τις ευθύνες που συνεπάγεται η φροντίδα ενός ζώου ακόμα και επειδή δε συνεχίζουν να έχουν την διάθεση να ασχοληθούν μαζί τους.

Παρακάτω παραθέτουμε  αυτούσιο αλλά και σε πιο απλή μορφή το νόμο 4039/2012 που αφορά τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς, την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση για κερδοσκοπικό σκοπό.

 

Περίληψη 4039/2012 (Υποχρεώσεις και Κυρώσεις)

Νόμος 4039 / 2012

Νόμος_4235 / 2014  (ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ_Ν._4039 / 2012)