«Μονοπάτια της Μνήμης», ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα του Actors of Urban Change που συμμετέχει ο Δήμος Καισαριανής.

Η Καισαριανή γίνεται πόλη φιλική προς ηλικιωμένους και άτομα με άνοια και εγκαινιάζει την συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας μέσα από το έργο “τα Μονοπάτια της Μνήμης”, πραγματοποιώντας μόνιμες και προσωρινές παρεμβάσεις και δράσεις με πολίτες όλων των ηλικιών.

Το έργο “Μονοπάτια της Μνήμης” εμπνευσμένο από την τριμελή ομάδα (αλφαβητικά) των Αλεξία Σπυριδωνίδου (συγκοινωνιολόγος-ειδικός συμμετοχικού σχεδιασμού), Βίβιαν Δούμπα (πολεοδόμος-ειδικός placemaking) και Μάνου Κιτσέλλη (Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτικής Προστασίας, Τουρισμού, και Οικολογίας  Δ. Καισαριανής), η ιδέα διακρίθηκε ανάμεσα σε πάνω από 180 προτάσεις ανά την Ευρώπη από το πρόγραμμα Actors of Urban Change!

Ο σκοπός του είναι να δημιουργήσει πόλεις στις οποίες οι ηλικιωμένοι και τα άτομα σε αρχικά στάδια άνοιας παραμένουν ενεργοί πολίτες και κινούνται με άνεση και ασφάλεια στον δημόσιο χώρο.

Το έργο συνδυάζει την βιώσιμη κινητικότητα με την σωματική και ψυχική υγεία, και την ισότιμη συμμετοχή όλων στα κοινά!

Οραματιζόμαστε πόλεις όπου ο δημόσιος χώρος θα είναι προσβάσιμος, ασφαλής και άνετος για μετακίνηση για όλους, και όπου οι κάτοικοι, οι επαγγελματίες και η τοπική αυτοδιοίκηση θα φροντίζουν για τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα, προσφέροντάς τους ίσες ευκαιρίες μετακίνησης και τη δυνατότητα της συμμετοχής στη δημόσια ζωή και στην κοινωνικοποίηση. Ταυτόχρονα, προσπαθούμε να αναπτύξουμε την έννοια της κοινότητας και της φροντίδας από τη γειτονιά για τη γειτονιά.

Τα παραπάνω απαιτούν μεταξύ άλλων εξειδικευμένο τεχνικό σχεδιασμό, στρατηγικές υπέρ των πεζών και των ατόμων με προβλήματα κινητικότητας, ενίσχυση της συνεκτικότητας των κοινοτήτων, άρση του στίγματος και συνεργασία όλων έτσι ώστε καμία ομάδα να μην είναι αόρατη. Άλλωστε, πόλεις κατάλληλες για ηλικιωμένους είναι πόλεις κατάλληλες για όλους!

Για τον σκοπό αυτό η ομάδα:

–           Μελέτησε τεχνικές και αρχές σχεδιασμού σε “χωριά ηλικιωμένων” στην Ευρώπη και άλλα μέρη του κόσμου (π.χ. Αυστραλία) και τον τρόπο που μπορούν να εφαρμοστούν μέσα στις πόλεις.

–           Συνεργάστηκε με την ομάδα εκπόνησης του ΣΒΑΚ (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας) του Δήμου Καισαριανής προκειμένου να το τροφοδοτήσει αναφορικά με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες μετακίνησης των ηλικιωμένων και των ατόμων με άνοια.

–           Δούλεψε με διαφορετικές ομάδες πολιτών προκειμένου να συμβάλει στην ευαισθητοποίησή τους και στην άρση του στίγματος της άνοιας.

Στην υλοποίησή του πολύτιμη ήταν η υποστήριξη των Α’ ΚΑΠΗ Καισαριανής (Μ. Μαρούδα κοινωνική λειτουργός , Καλούδη Αναστασία εργοθεραπεύτρια), της ΕΓΓΕ (Α. Μούγιας, Π. Σουρτζή, Ε. Δρίζη) που πραγματοποίησε εκπαιδεύσεις στα στελέχη των ΚΑΠΗ και του Δήμου, και των μαθητών από το 1ο ΕΠΑΛ και το 1ο και 2ο Γυμνάσιο Καισαριανής που “πήραν τον δρόμο στα χέρια τους”.

Το έργο υποστηρίζει ενεργά ο Δήμαρχος Καισαριανής Χ. Βοσκόπουλος και  Αντιπεριφερειάρχης Αττικής Γ. Δημόπουλος, οι οποίοι παρακολουθούν την πορεία του, με όραμα τη δημιουργία κοινωνιών φιλικών στους ηλικιωμένους και τα άτομα με άνοια και σε άλλους Δήμους της Αττική, μέσω δράσεων προβολής και μεταφοράς καλών πρακτικών.

Για τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας της οποίας το θέμα ήταν «Είμαστε Υγιείς και Ασφαλείς με την Βιώσιμη Κινητικότητα» συνεργάστηκαν:

  • Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φασκιώτης, το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού, και η Σοφία Τριανταφυλλοπούλου από την Όμορφη Καισαριανή για τις φωτογραφίες, οι καλλιτέχνες Φαίδων Καλλιτσουνάκης και Σταύρος Κακλιδάκης για το εικαστικό, η Ίρις Περουλιού ΣεργάκηIris.arch για το project #timehacking, ο Χάρης Καλλίας για τις πλούσιες αφηγήσεις, η Ελένη Βλαχάκη για την σύνδεση του έργου με το ΣΒΑΚ και ο Γιώργος Λειβαδίτης για την εκδήλωση.